Waarom is voedings- en suppletieadvies van belang in de huidige tijd?

Waarom is voedings- en suppletieadvies van belang in de huidige tijd?

 

Tegenwoordig zien we veel ziektes die vroeger niet voorkwamen. Onze voorouders kampten niet tot nauwelijks met diabetes, hoge bloeddruk, auto-immuunziektes. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het feit dat we nu wel veel ziektes om ons heen zien? En dat we wel ouder worden, maar al op jongere leeftijd geconfronteerd worden met chronische ziektes?

Een van de grote oorzaken is het voedingspatroon en de leefstijl. In de tijd van de jagers/verzamelaars en hardwerkende boeren, bestonden er nog geen bewerkte voedingsmiddelen. Er werd gegeten wat voor handen was in de natuur en dat was precies wat ons lichaam goed kon verwerken. Ook moest men toen hard werken om het eten te verzamelen, dus het lichaam verbruikte de energie die het binnenkreeg. Tegenwoordig heeft een groot deel van de mensen een zittend bestaan, we eten de hele dag door, en liefst zoete bewerkte dingen als snoep, koekjes, donuts, fastfood, pakjes en zakjes voor het gemak etc.

En juist daar zitten elementen in die ons lichaam niet goed kan verwerken. We zijn vergeten dat een voedingspatroon dat bestaat uit natuurlijke voeding als groenten en fruit, maar ook (grasgevoerd) vlees, ons lichaam alles geeft wat het nodig heeft.

Helaas is het zo dat we, door de manier van landbouw, de grond hebben uitgeput, zodat deze niet meer alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevat, en al helemaal niet in de hoeveelheid die we nodig hebben. Daarom is suppletie in bijna alle gevallen noodzakelijk.

Er zijn talloze wetenschappelijke studies gedaan naar onze voeding en wat wel of niet gezond is. Deze zijn te vinden op diverse sites, waarvan Pubmed de bekendste is.